Milijarda ustaje Zadar – One Billion Rising Zadar

Milijarda ustaje Zadar – One Billion Rising Zadar

Centar za društveno-humanistička istraživanja je 14. veljače 2013. sudjelovao u globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, pod nazivom «Milijarda ustaje/One Billion Rising», nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu. 14. veljače 2013. je obilježena 15. godišnjica V-dayja, globalnog pokreta protiv nasilja nad ženama kojega je pokrenula spisateljica i aktivistkinja Eve Ensler koja je pozvala MILIJARDU žena i sve one koji ih vole da IZAĐU, PLEŠU i ZAHTJEVAJU prestanak nasilja.
U organizaciji Tine Pavlović, a u suradnji sa ženskim organizacijama civilnog društva Hrvatske, aktivisti/ice i građani/ke su na Narodnom trgu u Zadru zaplesali protiv nasilja nad ženama, te su podjeljeni i promotivni letci. Akciji su se pridružile plesačice iz plesne skupine “In Flux”, a podrška je stigla i od Foruma žena SDP-a Grada Zadra, Turističke zajednice Grada Zadra te Grada Zadra u ustupanju prostora Narodnog trga.
Kampanjom Milijarda ustaje pokazana je predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja nad ženama, budući da je prema UN statistikama jedna od tri žene tijekom svog života pretučena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procijenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje. Jedna milijarda kćeri, majki, baka, partnerica, sestara i prijateljica. Mnoge ga neće preživjeti, kao što smo svjedoci/kinje svakodnevno i naš je cilj bio upozoriti na pogubne posljedice nasilja nad ženama.
Kampanja Milijarda ustaje odvijala se simultano u preko 200 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca/ki, među njima članovi/ce vlada i parlamenata, te ugledne javne osobe. U Hrvatskoj se plesom protestiralo u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Čakovcu, Sisku, Kutini, Rijeci, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici, a u našoj regiji u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Podgorici, Banja Luci, Nišu, Kruševcu i Skopju.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top